CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) információ és ügyintézés

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) az új „szocpol”, a gyerekek után – Magyarország Kormánya által – nyújtott vissza nem térítendő támogatás. A CSOK szabályozásának változásait érdemes időről-időre figyelemmel kísérni, mivel a Kormány az otthonteremtési kedvezmény feltételeit folyamatosan lazítja.

Mi is pontosan a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye az a 2015. július 1-én bevezetett lakáscélú támogatás, mely felváltotta a korábban érvényben lévő szocpolt, ezért gyakran az új szocpol-ként, említik. A CSOK 2016. szeptemberétől a korábbinál szélesebb körben és kedvezőbb feltételekkel igényelhető. Lehetővé teszi új lakás megvásárlásának, építésének támogatását, valamint hozzájárul használt lakások megvásárlásához és bővítéséhez is. Ezeken a célokon belül az igényelhető támogatás mértékét a meglévő-, illetve a jövőben vállalt gyermekek száma határozza meg.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egyaránt megcélozza az egygyermekes, kétgyermekes, három- vagy több gyermekes családokat, valamint a családalapítás előtt állókat, a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, sőt a gyermeket örökbefogadó szülőket is. Amennyiben a szülők megfelelnek a követelményeknek, a figyelembe vehető gyermekek után az alábbiak szerint igényelhetnek vissza nem térítendő lakáscélú támogatást.

csok_2

Milyen célokra igényelhető a CSOK?

Új lakás vásárlása: A támogatást 2008. július 01-én, vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező lakás, lakóház megvásárlására lehet igényelni. A támogatás az új lakás vételárának megfizetésére használható fel. A kérelem benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kerülhet sor.

Új lakás építése: A CSOK keretein belül 2008. július 01-én, vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező lakás, lakóház építése támogatható.

Használt lakás vásárlása: Használt lakás vagy lakóház vásárlására is lehetőség van, a támogatás a lakás vételárának megfizetésére használható fel. A kérelem benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kerülhet sor.

Használt lakás bővítése: A CSOK támogatja meglévő használt lakás vagy lakóház kibővítését. A kibővítés a hasznos alapterület legalább egy lakószobával történő növelését jelenti (az építmény térfogatnövelésével, vagy tetőtér-beépítéssel). Nagyon fontos, hogy a kérelem benyújtásának a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell megtörténnie.

Mekkora összegű lakástámogatás igényelhető?

A szocpol támogatás mértéke korábban négyzetmétersávok szerint volt meghatározva, az aktuális 2016-os CSOK rendelet azonban már kizárólag a meglévő eltartott és/vagy a vállalt gyermekek együttes számától teszi függővé az otthonteremtési kedvezmény támogatási összegét. A négyzetméterre vonatkozóan minimum értékeket határozott meg a kormány,  az alábbi táblázat szerint.

csok_1

A rendeletben rögzített számokból kiolvasható, hogy a kormány elsődlegesen az új ingatlan építését, megvásárlását támogatja, illetve a három gyermek vállalását helyezi jelentősen előtérbe.

Fontos tudni továbbá, hogy használt lakás vásárlása esetén a vételár nem haladhatja meg a 35 millió Ft-ot és a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át, használt lakás bővítése esetén pedig a költségek maximum 50%-a igényelhető CSOK támogatásként. Építés és bővítés esetén a támogatás folyósítása készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Hasonló lakáscélú állami támogatás (CSOK, szocpol, stb.) ugyanazon gyermek után csak egyszer igényelhető, azonban az érvényben levő CSOK rendelet szerint további gyermekek esetén a már támogatott gyermekek száma is figyelembe vehető azzal a kitétellel, hogy az otthonteremtési kedvezmény összegéből a már felvett támogatások összege levonásra kerül. 

Ez az oldal cookie-kat használ a hitelesítés, a navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával elfogadja, hogy a következő típusú cookie-kat kínálhatjuk eszközén.
További információ Ok Elutasítom