Slider

Építési CSOK támogatás legfrissebb tudnivalói

Értékelés:
(0 szavazat)

Az építési CSOK feltételei bankonként elég eltérő, ezért feltétlenül vegye igénybe díjmentes szolgáltatásomat. Több millió forintos támogatást kaphat építkezéséhez, és akár milliókat tud megtakarítani a helyes döntéssel.
2008. július 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező lakások építéséhez igényelhető az építési CSOK, de fontos, hogy az adott bank elfogadja az építési költségvetést, mert ez a CSOK feltétele.
Az érvényes rendelet szerint csak a minimum mértek vannak szabályozva, tehát az ingatlanok bármilyen maximális mérettel rendelkezhetnek.

 A 10+10 CSOK legfontosabb részletei:

 • A konstrukció a meglévő vagy bevállalt 3 gyermekes családoknak 10 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti. CSOK mellé 10MFt-nál kevesebb hitel is igényelhető és 25 évnél rövidebb futamidőre is.
 • Az építkezéshez magában a CSOK, kölcsön nélkül is kérhető.
 • A 3 %-os kölcsön felvétele és a később születendő gyermekek vállalása kizárólag csak házaspárok részére lehetséges.
 • A 3 %-os hitel igénylése a legalább 60 négyzetméteres új lakás és a legalább 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. Ha 3 meglévő gyermekre igénylik a támogatást, a szülőknél nincsen életkori megkötés. Ha a gyerekszámot vállalással szeretnék teljesíteni, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor.
 • a meglévő ingatlan nem kizáró feltétele az igénylésnek, ezek megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás felépítése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költözőnek állandó lakcímként az új ingatlant kell bejegyeztetnie maximum 90 napon belül

A max. 10 milliós 3%-os hitel paraméterei:

 • legfeljebb 3%-os kamat
 • legfeljebb 25 év kamattámogatás (a hitel futamideje több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozással kell számolni)
 • a hitel kamatperiódusa öt éves

A megelőlegezett CSOK esetében a gyermekvállalás teljesítésére vállalat határidő:

Azok a fiatal házaspárok igényelhetik a megelőlegezett CSOK-ot, ahol az egyik fél a 40. életévét még nem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában és maximum három gyermek megszületését vállalják. Ebben az esetben a megelőlegezett támogatás összege megegyezik a meglévő gyermekekre igényelhetővel. Élettársak és egyedülállók nem vállalhatnak gyermeket, azaz minden esetben kizárólag házaspárok tudnak később születendő gyermekeik után támogatást igényelni.

Egy gyermek vállalása esetén a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. A három vállalt gyerek megszületését tíz év alatt kell teljesíteni a használatba vételi engedély kiadásának napjától.

Amennyiben ez nem tud teljesülni és a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni a fiatal házaspár, úgy a határidő két évvel meghosszabbítható. Ehhez az illetékes gyámügyi hivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát kell a bank részére bemutatni, így a gyermekvállalás teljesítésre vonatkozó 4 vagy 8 és 10 éves határidő meghosszabbításra kerül.

Ki után jár építési CSOK támogatás:

A kedvezményre jogosult igénylővel egy háztartásban élő, illetve általa eltartott, továbbá az építendő lakásba vele együtt be is költöző:

 • vér szerinti, illetve örökbe fogadott gyermeke után, vagy
 • gyámsága alatt álló, általa eltartott és legalább egy éve vele együtt élő gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy visszafizeti a CSOK kedvezményt, ha a gyámságot három éven belül megszünteti, vagy
 • az a fiatal házaspár, ahol kettőjük közül az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét legfeljebb 3 vállalt gyermeke után megelőlegezett építési kedvezményre jogosult

A támogatás az alábbiak szerint alakul a meglévő és bevállalt gyerekek esetében is:

A kedvezménnyel épített ingatlanra 10 évre az állam javára jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre, továbbá vállalni kell, hogy a tilalom lejártáig nem terheli haszonélvezeti vagy használati jog a kedvezménnyel épített lakást.

A családoknál nem kell vizsgálni, hogy rendelkeznek-e lakástulajdonnal, vagyis a családok akár a második vagy harmadik ingatlanukat is felépíthetik a kedvezményből.

A támogatással épített lakásban legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő támogatott személynek. Házaspár és élettársak esetében ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie mindkét félnek. A kedvezménnyel épített lakásban már az eltartott gyermek sem szerezhet tulajdont, kizárólag a támogatást igénylő magánszemélyek lehetnek tulajdonosok.

Ki minősül gyereknek? Azon meglévő vagy eltartott gyermekek, akik nem töltötték be a 25. életévüket vagy a terhesség betöltött 12. hetét követően a magzat vagy az ikermagzat.

Az igénylő akkor felel meg a feltételeknek, ha a kérelem benyújtásának időpontjában:

 • szerepel a köztartozásmentes adatbázisban
 • rendelkezik a NAV által kiadott igazolással, hogy nincs köztartozása
 • a kormányhivatal 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyának fennállását. Házastársak és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolni tudja a minimum 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.

A kedvezmény folyósítása az önerő felhasználása után kezdhető meg.

Az új ingatlancélnál, építés esetén már nem kell beforgatni önerőként az 5 éven belül értékesített ingatlanok eladási árát.

A bankok az építési CSOK támogatást, illetve a megelőlegező építési CSOK támogatást  igen eltérő gyakorlat alapján veszik önrészként figyelembe.

Fentiekből is látszik, hogy mennyi mindennek kell megfelelni. Ha valaki nincs benne napi szinten, sajnos elsiklik egy-egy fontos dolog felett.Független szakértőként díjmentesen dolgozom, így az igénylőknek a szakértelmünk semmilyen plusz kiadást nem jelent, ugyanakkor profi szakmai hátteret és zöldfolyosós ügyintézést kínálok.

 

Megjelent: 31822 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 21., hétfő 08:30
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Ez az oldal cookie-kat használ a hitelesítés, a navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával elfogadja, hogy a következő típusú cookie-kat kínálhatjuk eszközén.
További információ Ok Elutasítom