Slider

Sokat spórolhatsz a legjobb hitelajánlattal

Értékelés:
(2 szavazat)

Hitelezési szakértőként a leendő ügyfeleimtől leggyakrabban kapott első kérdés arra vonatkozik, hogy ha lakást szeretnének vásárolni, hogyan vegyenek fel úgy hitelt, hogy mégse adósodjanak el. E kérdésben számos dolgot tanácsolhatok nekik, de az egyik – ha nem a – legfontosabb, hogy soha ne elégedjenek meg egyetlen bank ajánlatával, és éljenek az előbírálat lehetőségével!

A devizahiteles sokk után újra nettó hitelfelvevővé vált a magyar lakosság, ezért ismét előtérbe került, hogy a hitelek jelentette terhekkel hogyan tudnak megbirkózni a családok. Eme terhek – nem meglepő módon – könnyebb viselni, ha tájékozottan a lehető legjobb konstrukciójú, a család lehetőségeihez leginkább illeszkedő hitelt veszik fel. 

 

Ennek okán mindenkinek azt javaslom, hogy még az ingatlan keresése előtt tájékozódjon, hogy mekkora kölcsönt kaphat, mennyire hitelképes, hogy ne kelljen később csalódnia. Érdemes élni az előbírálat lehetőségével, de a hivatalosan előszűrt banki ajánlatok is megmutatják a család hitelképességét, illetve hogy mekkora hitelt és milyen feltételekkel adnának számunkra az egyes bankok.

 

Ugyanakkor mielőtt valaki elkezdene bankról-bankra szaladgálni, gondolja végig, hogy szakértő segítsége nélkül eligazodik-e vajon a pénzügyi világban, meg tudja-e saját maga állapítani, hogy melyik ajánlat a kedvezőbb vagy sem. A hitelfelvétel hosszútávra szóló döntés.  

 

Érdemes végiggondolni, hogy ha egy adott banknál nem jó vagy nem elérhető egy konstrukció, ott ezt meg fogják egyenesen mondani és átirányítják egy másik bankba, ahol jobbak a feltételek.  Könnyen belátható, hogy nem fogják.  

 

Továbbá, ha már konkrét ajánlat van a kezében, akkor is érdemes megversenyeztetni más ajánlatokkal, és körültekintően, minden szempontot figyelembe véve, felelős döntést hozni. A hitelfelvétel életünk egyéb területeit is befolyásolja, ezért kiemelt szempont, hogy ne boruljon fel a család anyagi egyensúlya.

 

Tehát a legfontosabb, hogy tájékozódjunk. Jó az, ha valaki megnézi a különböző portálokat is, de tudjon róla, hogy amit ott talál, az általános, csak trend, sosem személyre szabott. Ne az döntsön a hitelfelvételnél, hogy hol vezetnek számlát, mert, ahogy a biztosítás vagy a telekommunikációs szolgáltatások esetén, sajnos a hitelpiacon sem kap kedvezményt egy régi ügyfél, és a banki ügyintézők azt próbálják mindenkinek eladni, ami aktuálisan szerepel a reklámjaikban, és nem azt, ami az ügyfélnek a legjobb. A fizetett reklám persze nem valótlant állít, de természetesen a hirdető érdeke szerint fogalmaz.

 

A legtöbben egyetlen szempont szerint döntenek a hitel felvételéről, hogy mekkora a havi törlesztő részlet. Ami valóban fontos, hiszen bele kell férnie a rezsi, az étkezés, a ruházkodás, a gyerekek különórái stb. mellé a családi költségvetésbe. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy minél rövidebb idő alatt vissza tudjuk fizetni, mert ki tudja, hogyan változik a jövedelmi helyzetünk később, tehát hogy minél hamarabb megszabaduljunk a tehertől, nagyon fontos a futamidőt is mérlegelni.  Az ördög a részletekben rejlik: az elején fel sem merül, hogy mibe kerül például az előtörlesztés (díj + kezdeti költségek), a tőke/kamat aránya, kamatperiódus, stb.

Az idő abból a szempontból szintén lényeges, hogy mivel nem ugyanazokat az információkat és dokumentumokat és nem ugyanolyan formában kérik be az egyes bankok, és nem ugyanazon szempontok szerint bírálnak, az ügyintézés ideje eltérő, lehet 3 hét vagy 3 hónap, és ez egyáltalán nem mindegy. Úgy is meg lehet ezt fogalmazni, hogy a törvényi előírásokat minden bank betartja, de az értelmezés néha eltér.

 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még egy mondat erejéig visszatérni a közvetítő bevonására: amellett, hogy megspórolhatjuk a bankokhoz szaladgálással töltött időt és a félreértésekből adódó idegességet, vagy akár magát a rossz döntést, a pénzügyi közvetítő semmilyen plusz kiadást nem jelent, mert egy hivatalosan ellenőrzött, ingyenes szolgáltatásról van szó.

 

Megjelent: 245195 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. október 13., csütörtök 14:37
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Ez az oldal cookie-kat használ a hitelesítés, a navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával elfogadja, hogy a következő típusú cookie-kat kínálhatjuk eszközén.
További információ Ok Elutasítom