Slider

CSOK-kal könnyebb

Értékelés:
(1 szavazat)

A CSOK szabályozásának szeptemberi enyhítése növelni fogja az igénylők táborát 2017-re. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a szabály ugyanaz, egyes bankok szigorúbban is értelmezhetik azokat, mint más pénzintézetek, illetve még mindig sok a félretájékoztatás, ezért aki élni szeretne a CSOK jelentette lehetőséggel, az alaposan tájékozódjon. Megéri.

Számos piaci elemzés világított már rá, hogy a CSOK igénybe vételének mértéke elmaradt az előzetesen várttól. A Kormány erre a helyzetre reagálva enyhítette szeptemberben a CSOK szabályozását.

Természetesen most még nehéz megjósolni, hogy a szabályváltoztatás konkrétan milyen eredményt fog elérni, hiszen a nagyberuházások hatását még nem lehet pontosan megítélni, de arra számítunk, hogy a CSOK szabályozásának szeptemberi enyhítése növelni fogja az igénylők táborát 2017-re, aminek eredményeképpen a Benksnél jövő évre 15-20%-os piacbővülést várunk a lakáshitelezésben.

A szabályozás enyhítésének néhány lényegi eleme, hogy a gyermek 25. életévéig igényelhető a támogatás, továbbá, hogy új lakás vásárlása esetén már használatbavételi engedély nélkül is igényelhető, valamint megoldódik az osztatlan közös tulajdonban lévő lakással kapcsolatos probléma is. 

 

Ugyanakkor az új rendelet új korlátozásokat is tartalmaz, például nem lehet CSOK-ot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épített.  Fontos még, hogy a módosítás csak a támogatás igénylését teszi lehetővé a tervezőasztalról eladott új lakások esetében, a folyósítás továbbra is a használatbavételi engedély megszerzéséhez kötött.  A vissza nem térítendő támogatás mellé igényelt hitellel pedig egyelőre meg kell várni a használatba vételi engedélyt. Az építkezéshez igényelt CSOK-ot és hitelt a bankok továbbra is szakaszosan folyósítják, de az bankonként változhat, hogy előre vagy utólag teszik-e a készültségi foknak megfelelően.

 

Továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a szabály ugyanaz, egyes bankok szigorúbban is értelmezhetik azokat, mint más pénzintézetek. Erre kiváló példa, hogy alapvetően nem szükséges az ügyintézéshez a gyermek személyi igazolványa, de van, ahol mégis kérik. 

Emellett eltérő a folyósítás módja is, és van, ahol építkezés esetén addig nem kötik meg a szerződést, amíg az ügyfél nem használta még fel az előírt önerőt. 

És hiába az a szabály, hogy csak az egyik félnek kell 40 év alattinak lennie a megelőlegező CSOK-nál, a bank mérlegelheti, hogy vállalhat-e három gyermeket mondjuk egy 37 éves anya és nála jóval idősebb apa.

 

Az előzőeken túl problémát jelent az is, hogy a bankok tapasztalatai, az ügyintézők gyakorlata és természetesen a hitelközvetítő kollégák ismeretei is eltérőek. 

 

Az előzőek okán azt tanácsolhatom, hogy aki komolyan gondolja, hogy igénybe szeretné venni az állami támogatásokat, még az igénybe vétel előtt járjon utána, hogy megfelel-e a feltételeknek. És ne csak egy helyen érdeklődjön, mert sajnos elképzelhető, hogy ott rossz tájékoztatást kap, és amikor ez kiderül, kifut a határidőből!

Különösen fontos a tájékozódás az úgynevezett mozaik családok esetében, vagy ahol kétséges a társadalombiztosítási jogosultság igazolhatósága, illetve a GYED és a GYES például nem jogviszony, ezért a támogatás megítélése szempontjából nem számít jövedelemnek.  

 

Továbbá tetőtér ráépítésnél csak két önálló albetét fogadható el az igényléséhez; bővítésnél pedig az első mozdulat előtt kell igényelni, addig nem bontunk, nem kezdjük meg a munkát.

 

És ki kell emelnem, hogy ezek csak példák voltak, ezeken kívül még számos dolog van, amire figyelni kell.

 

Végül, de nem utolsó sorban szögezzük le, hogy a CSOK nem adható, hanem jár azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek! De sajnos ezt ki kell járni, és gyakran elakad az ügyintézés. Ezért ha egy válasz, egy állásfoglalás nem érkezik meg legkésőbb 30 nap után, menjen utána és ne várjon rá tovább!  

Az előforduló félretájékoztatások, a nyomtatványok sűrű változtatása és a banki reakciók miatt sokan feladják, de Ön ne adja fel!  

Mivel minden eset más és más, egy cikk keretében nem tudom megmondani, hogy konkrétan az Ön esetére mi a működő megoldás, de az biztos, hogy független szakértőként díjmentesen dolgozunk, tehát a hiteligénylőnek a pénzügyi közvetítő semmilyen plusz kiadást nem jelent, ugyanakkor szigorúan ellenőrzött, ingyenes szolgáltatásról van szó.

 

Éljen ezzel, és a CSOK nyújtotta lehetőséggel! Megéri!

 

Megjelent: 366263 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. október 13., csütörtök 13:43
További cikkek a kategóriában: Sokat spórolhatsz a legjobb hitelajánlattal »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Ez az oldal cookie-kat használ a hitelesítés, a navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával elfogadja, hogy a következő típusú cookie-kat kínálhatjuk eszközén.
További információ Ok Elutasítom